Belgisch Luxemburg ... een feestelijke regio !

Onze belangrijkste evenementen

Van februari tot april : de Carnavals

Kleurrijke kostuums en praalwagens, fanfares en bandas, feestvreugde omdat de winter voorbij is, … van februari tot april wordt er zowat overal in de provincie carnaval gevierd. Momenteel zijn ze met 15, allemaal even origineel, met als bonus “Le Carnaval du Soleil” begin augustus in Houffalize. Kies maar uit tussen de Carnaval du Grosse Biesse van Marche, Pat'Carnaval van Bastogne en de carnavals van Martelange, Barvaux-sur-Ourthe, Virton, Aarlen, Nassogne, Florenville, La Roche-en-Ardenne, Wellin, Heinstert, Meix-devant-Virton, Hotton en Habay!

 

Boekenfeest - Redu (weekend van Pasen)

Elke paasweekend staat vast genoteerd in de agenda van liefhebbers van boeken en stripverhalen, want dan is het groot feest in het boekendorp Redu! Zo’n veertig exposanten en boekenverkopers toveren het dorp om tot één groot boekenfestijn. Er zijn ook workshops boekbinden, papier maken, … en er is muzikaal entertainment, eten en drinken …

Wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik (april)

De koers staat bekend als “La Doyenne” omdat ze één van de oudste internationale wielerklassiekers is. Het is een echte kuitenbijter die de conditie van de grootste kampioenen op de proef stelt. Ze dankt haar succes aan de verraderlijke “cotes” of beklimmingen en de schoonheid van de Ardennen die ze doorkruist. Al jaar en dag is Luik-Bastenaken-Luik een hoogdag in het wielerseizoen.

 

La MESA (Marche Européenne du Souvenir et de l’Amitié)  (4 dagen eind juni)

Oorspronkelijk was het een militaire mars, die het Belgische leger organiseerde langs de plaatsen waar de « Chasseurs Ardennais » in mei 1940 de Duitsers probeerden te stoppen. Vandaag is de mars uitgegroeid tot een populaire wandel-happening waaraan zowel civiele wandelaars als militairen deelnemen. Gedurende 4 dagen wordt er gewandeld in etappes of in lusvorm, telkens is er de keuze tussen een parcours van 15 of 30 km. Militaire shuttle bussen zorgen voor vervoer tussen de basiskampen en de wandelvertrekpunten.

De Landbouwbeurs van Libramont (laatste We van juli)

Libramont staat bekend om de landbouwbeurs die er het laatste weekend van juli, “de periode tussen het hooien en het oogsten” plaatsvindt. De beurs is elk jaar goed voor 200.000 bezoekers, 800 exposanten en 800 merken. Het is een gigantisch uithangbord voor het moderne landelijke leven dat zowel de landbouw, bosbeheer en de voedingssector belicht. De beurs geniet internationale bekendheid en alleen al de stand van streekproducenten “l’Ardenne Joyeuse” verdient een ommetje.

 

Straatkunstenfestival van Chassepierre (We na 15/08)

Het weekend na half augustus, wordt Chassepierre, een typisch dorpje aan de Semois,  omgetoverd tot een groot straattheater. Het is het oudste straatkunstenfestival van Europa en het brengt elk jaar zo’n 30.000 bezoekers op de been. Het laat zijn publiek fantastische momenten beleven met prachtige shows in openlucht, nieuwe getalenteerde acteurs, acrobaten, muzikanten, dansers …  En als kers op deze “zomerse” taart is er ook een marktje met lekkere streekproducten en artisanaat.

La Vélomédiane en La Petite Crique - La Roche (4e WE van augustus)

De sportieve wielertocht Vélomédiane wordt geassocieerd met de naam van wielrenner Claudy Criquielion, overleden in 2015. Niet minder dan 70.000 wielertoeristen kijken elk jaar uit naar de de Vélomédiane, die garant staat voor een puike organisatie, een prachtig maar ook technisch parcours van 1270 km met een hoogteverschil van 3300 m. Dezelfde dag wordt ook het kleine broertje “La Petite Crique” gereden dat 95,7 km lang is en 1370 hoogteverschil meet. Net als de Vélomédiane is het vertrek en aankomst in La Roche en loopt het parcours langs pittoreske Ardense dorpen met de natuur als heer en meester.

 

Internationale Dagen van de Jacht en de Natuur – St-Hubert (1e WE van september)

Al 50 jaar lang wordt tijdens het eerste weekend van september de jacht en de natuur gevierd in Saint-Hubert. De Europese hoofdstad van de jacht baadt dan in een middeleeuwse en folkloristische sfeer. Allerlei activiteiten reveleren de geschiedenis van de stad: hoogmis met bedeling van gewijde broodjes en dierenzegening, jachthoornconcerten, ambachtelijke markt, historische optocht, …

 

Notenfoor in Bastogne (half december)

La Foire aux Noix ( notenfoor) is een populair volksfeest, gebaseerd op een oude traditie en waarbij ook de bevrijding van de stad tijdens de beroemde Slag om de Ardennen herdacht wordt. Zo’n 150 jaar geleden kregen boerenknechten traditiegetrouw hun nieuw contract aangeboden in de maand december. Om dat te vieren gaven ze noten aan hun geliefden.  Ook in december, in de koude winter van 1944, beantwoordde Generaal McAuliffe het Duitse ultimatum met het legendarische “Nuts”. Tijdens het evenement wordt er hommage gebracht aan de geallieerde troepen, is er een patriottische optocht en worden er kleine zakjes met noten gegooid vanop het balkon van het stadhuis.

Typische kerstmarkten en schaatsbanen (eind december)

In december zorgen de kerstmarkten en schaatsbanen voor een gezellige eindejaarsfeer.  Op een twintigtal marktjes kunt u kerstcadeautjes kopen die iedereen leuk zal vinden. En er zijn nog andere activiteiten die u in kerststemming brengen zoals “”Noël gourmand”, “Noël au théâtre”, kerstconcerten en kerststallenwandelingen, … En een zestal schaatsbanen zorgen voor winters plezier op het ijs. Genoeg om de eindejaarsvakantie op een leuke manier door te brengen.