Van Saint-Hubert tot Anlier,
bossen zover het oog reikt!

 

 

Het museum van de Kelten in Libramont 

Uniek in België! In het Keltenmuseum ontdekt u de weinig gekende wereld van de Kelten en de Galliërs. Wist u dat de Kelten briljante ambachtslui waren die talrijke gebruiksvoorwerpen hebben uitgevonden, zoals zeep, gereedschapstas, … ?
In het museum kunnen groepen ook creatieve, ludieke en praktische workshops volgen: vuur en sierspelden maken – weven – keramiek – verkleden en rollenspel – mandenvlechten – ijzer smeden en nog meer …

www.museedesceltes.be

Rondleiding in de Basiliek van St-Hubert

Middenin het centrum van Saint-Hubert, de Europese hoofdstad van de Jacht en de Natuur, verheft zich de majestueuze en elegante basiliek. Dit bedevaartsoord ter ere van de patroonheilige van de jagers, is opgenomen in het Bijzondere Erfgoed van Wallonië.
De basiliek is een echte les in architecturale evolutie met zowel romaanse, gotische, renaissance en barokke bouwstijl elementen.
Bent u liefhebber van architectuur of gewoon nieuwsgierig? Aarzel dan niet om dit prachtige bouwwerk te betreden in het gezelschap van een lokale gids. Tijdens een klassiek bezoek, dat u al dan niet tot in de klokken- en beiaardtoren leidt, zal u ongetwijfeld gefascineerd worden door de kleur van de materialen, die gesublimeerd worden door het licht dat binnenvalt. Ook de diversiteit van de kunstwerken in de basiliek is indrukwekkend.

http://basilique-sainthubert.be

Het domein Fourneau Saint-Michel

In het provinciedomein Fourneau Saint-Michel worden bezoekers ondergedompeld in het landelijke leven van vroeger. In een prachtige natuurlijke setting ontdekt men er tal van vakwerkhuizen, een schooltje, een kapel, een wasplaats, een oude smederij en zelfs een hoogoven uit de 18e eeuw … De Ardense levensstijl en de landelijke architectuur ten zuiden van Samber en Maas wordt mooi in beeld gebracht met gebouwen die minutieus en identiek heropgebouwd werden. Op het domein kunt u genieten van een drankje en een streekgerecht terwijl de kinderen zich kunnen uitleven in de speeltuin.
Verschillende evenementen zorgen voor animatie, heel het jaar door.
Tot slot is het domein Fourneau Saint-Michel ook één groot natuurgebied met een grote diversiteit van flora en fauna.

www.fourneausaintmichel.be

La Ferme des Sanglochons

Vroeger noemde men hem een “zwarte" of  “wilde” ... vandaag hebben we het over een “sanglochon”, een kruising tussen een everzwijn (sanglier) en een varken (cochon). Tot het eind van de 19e eeuw bracht men varkens nog naar het bos waar ze voedsel en frisse lucht konden vinden. Het was dan ook niet vreemd dat een zeug een wilde neef op haar weg tegenkwam. Als het klikte tussen hen, kwam het tot een “vluggertje” (un tour de cochon). Drie maanden, drie weken en drie dagen later werden dan de kleintjes geboren, half everzwijn, half varken ... sanglochons. La Ferme des Sanglochons maakt charcuterie op authentieke wijze, zoals de gerookte ham en Sanglochon worst die u in de taverne kunt proeven en kopen. In deze typische Ardense boerderij kunt u ook enkele “sanglochons” in levenden lijve begroeten en een kijkje nemen in het ham museum. In de taverne herinneren de streekgerechten u aan de heerlijke smaken van vroeger.

www.sanglochon.be

De viskwekerij van Mirwart

Op zoek naar een rustige plek om even te ontsnappen aan de drukte? In de ongerepte natuur van het domein van Mirwart kunt u ongestoord uren doorbrengen. Het heeft een oppervlakte van 1.350 ha en het is voor het grootste deel bebost met prachtige naald- en loofbomen. Bijkomende charme: doorheen de site stroomt het klaterende riviertje de Lhomme.
Er lopen 4 wandelingen door het domein die niet alleen de natuur laten ontdekken, maar ook het kleine historische erfgoed zoals een ijskelder, oude bruggen en een smeltoven uit de 16e eeuw. En vergeten we vooral niet dat er zich een belangrijke viskwekerij bevindt die de rivieren in de Ardennen bevoorraadt met forellen.
De site leent zich perfect voor visstages voor jongeren van 10 tot 15 jaar. Groepen kunnen de viskwekerij bezoeken op aanvraag. In dezelfde geest kunnen ze ook een begeleide wandeling maken met uiteenlopende thema’s zoals de kringloop van het water en de viskwekerij, het bos, dierensporen of de geschiedenis van het domein.

www.province.luxembourg.be