Van de Semois naar La Douce Gaume,
geschiedenis en prachtige landschappen ...

 

 

Bouillon : een duik in de middeleeuwen

De stad van Godfried van Bouillon heeft een rijke eeuwenoude geschiedenis. Het versterkt kasteel getuigt van het strategische belang van de stad tijdens de middeleeuwen. Vandaag de dag is de burcht een toeristische attractie die jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers aantrekt. Indrukwekkend zijn de doolhof van gangen, de immense gewelfde kamers, het uitzicht over de stad, de Semois en de omliggende bossen. En vergeet vooral het roofvogelballet en de expo Scriptura niet. Ook een avondlijk bezoek met fakkels behoort tot de mogelijkheden.
Om de onderdompeling in de middeleeuwen compleet te maken, raden wij u aan om ook het Hertogelijk Museum en de Archeoscoop te bezoeken. Het museum bevat rijke kunstcollecties en schetst de geschiedenis van de stad van de middeleeuwen tot de 20e eeuw. De spectaculaire audiovisuele show in de Archeoscoop van Godfried van Bouillon, laat u de Eerste Kruistocht herbeleven alsof u er zelf bij was.

www.bouillon-initiative.be
www.museeducalbouillon.be
www.archeoscopebouillon.be

De Abdij van Orval met proeverij

De abdij van Orval is een belangrijke historische site. De ruïnes van de oude abdij, de traditionele apotheek, de plantentuin, het kloostermuseum in de gewelfde kelders uit de 18e eeuw, de Mathildebron en het Abrahamgebouw gewijd aan het befaamde trappistenbier …laten u onderdompelen in het dagelijkse leven van de cisterciënzer monniken en in het epos van deze prestigieuze abdij.
De geschiedenis van de abdij begon in 1020 toen enkele Italiaanse Benedictijner monniken de vallei uitkozen om er een abdij te vestigen,.  Al snel groeide de plek uit tot bedevaartsoord. De abdij werd verschillende keren met de grond gelijk gemaakt en nadien weer opgebouwd, de huidige abdij dateert uit 1926. Een introductiefilm (20 min.) schetst haar geschiedenis. Daarna zal een gids u rondleiden door de site die in het verleden illustere bezoekers zoals Victor Hugo en de Duitse keizer Wilhelm II mocht ontvangen. Ontdek verder de traditionele apotheek en de tuin met geneeskrachtige planten. In Les Communs d’Abraham, het enige gebouw dat overeind bleef van de oude abdij, sliepen de jonge novicen boven de werkplaatsen die “les communs” werden genoemd. In de 19e eeuw werd een deel ervan omgebouwd tot «orangerie». Vandaag is het een museum waar het geheim van het brouwen van het befaamde trappistenbier van Orval onthuld wordt.
Orval is één van de zes bieren in België die nog onder toezicht van trappistenbroeders wordt gebrouwen.  In l’Ange Gardien, op een boogscheut van de abdij, kunt het Orvalbier proeven van de tap.

www.orval.be 
www.alangegardien.be

Torgny en de wijngaarden

Torgny, het meest zuidelijke dorp van België, staat hoog op de ranking list van "Mooiste Dorpen van Wallonië". Dankzij zijn geografische ligging, beschermd door de beboste heuvelrug “La Montagne”, geniet het dorp van een microklimaat. En omdat de zon hier meer schijnt dan in de rest van het land, zal het u niet verbazen dat er wijn wordt verbouwd. Ga op bezoek bij een wijnbouwer en ontdek er de geheimen van Belgische cépages. Maar Torgny is ook een mooi dorp, op de grens met Frankrijk, met meer dan 50 huizen uit de 18e en 19e eeuw. De rode dakpannen van de huizen kleuren mooi met de warme zandkleurige muren, vandaar dat het dorp bekend staat als “la petite Provence belge”.

www.torgny.be

Rondleiding in de leisteenmijn "Au Cœur de l'Ardoise"

Beleef in het Domein Morépire in Bertrix een bijzondere ervaring, 25 meter onder de grond.  Met een helm op het hoofd dwaalt u samen met een gids een goed uur rond door de verschillende mijngangen en leert u over de leisteen en hoe die uit de mijn werd gehouwen en bewerkt door de mijnwerkers, de zogenaamde Scailtons
Een bezoek aan de mijn is niet alleen leerrijk, het kan ook heel lekker zijn! “La Mine gourmande” is een orginele formule waarbij een streekmaaltijd in etappes wordt aangeboden in de mijn… Proef er zeker van de fameuze “canadas aux rousses” of een “café des Scailtons”.

www.aucoeurdelardoise.be

Bezoek van het dierenpark "Entre ferme et forêt" met een toeristische treintje

Het dierenpark van Rochehautmag u echt niet missen. Aan boord van het toeristisch treintje, kunt u dieren van de boerderij bewonderen zoals limousins, Ardense trekpaarden, scharrelvarkens, ezels, geiten, schapen … en ook dieren uit onze bossen voelen zich hier thuis zoals herten, reeën, moeflons, everzwijnen en zelfs bizons … een veertigtal diersoorten in totaal. Het treintje rijdt ook door het mooie dorp Rochehaut en toont de mooiste uitzichtpunten, die deze streek te bieden heeft.
En wanneer u in de buurt bent, moet u ook een bezoek aan het Agri-museum, waar het landelijke leven van vroeger op een interactieve wijze in beeld wordt gebracht en waar u een rijke collectie oude landbouwmachines vindt.

www.aubergedelaferme.com

Vergezichten op Frahan, Tombeau du Géant ...

De streek van de Semois is van een adembenemende natuurlijke schoonheid … Tijdens een wandeling of autorit moet u zeker enkele minuten de tijd nemen om de landschappen te bewonderen en te fotograferen … in Rochehaut is het uitzicht op Frahan van buitengewone schoonheid en in Botassart kijkt u uit op het befaamde Graf van de Reus.

www.bouillon-tourisme.be

Bezoek van Virton en van het Museum van de Gaume

Dit “Kleine Louvre" van de Gaume bewaart talrijke objecten en werken die de culturele en humane identiteit van de Gaume vroeger en nu in beeld brengen. Archeologie, beeldende kunst, herinneringen aan de kindertijd, tradities en legenden zijn slechts enkele van de vele thema’s die u in het gezelschap van een gids kunt ontdekken.

www.museesgaumais.be

Chocoladebezoek bij "Les Chocolats d'Edouard"

Het kleine toeristische en commerciële stadje Florenville, in het zuiden van de provincie, zal u vast bekoren met zijn prachtige landschappen. Een bezoek aan het landschapscentrum Paysalia zal u hiervan vast overtuigen. Maar het stadje nodigt u ook uit voor een intense chocolade break.
Bij de gereputeerde artisanale chocolatier Edouard Bechoux is het een en al gourmandise en aangename aroma’s … tijdens een begeleid bezoek voor groepen leert u alles over de geschiedenis van de chocolade. U bezoekt het atelier en uiteraard mag u ook proeven van de chocolade delicatessen. Bent u een echte chocolade freak, dan kunt u zich ook inschrijven in een workshop tijdens de welke meester Edouard u enkele knepen van het chocolademaken zal bijbrengen. Nadien kunt u dan uw eigen chocolade realisaties meenemen naar huis!

www.cip-lorraine-gaumaise.com
www.leschocolatsdedouard.be