Van Bastogne tot Arlon,
sporen uit het verleden ...

Het oorlogsmonument Mardasson ...

Het Amerikaanse oorlogsmonument Mardasson in Bastogne werd opgericht door de Belgische bevolking als eerbetoon aan het Amerikaanse leger dat de Ardennen hielp bevrijden tijdens WOII. Het brengt hulde aan de 76.890 soldaten die hier sneuvelden, gewond of vermist werden tijdens de Slag om de Ardennen. 
Het stervormige gebouw, waarvan de bouw slechts één jaar duurde, werd ingehuldigd op 16 juli 1950 in aanwezigheid van 10.000 personen waaronder de vermaarde generaal McAuliffe.
Op deze plek vol herinneringen en emoties kunnen de bezoekers de namen aflezen van alle Amerikaanse lidstaten …

www.bastogne-tourisme.be

 

... en het Bastogne War Museum

Op een boogscheut van het Memorial monument ligt het Bastogne War Museum, een must wanneer u een beter inzicht wilt krijgen in de Tweede Wereldoorlog in België. Het plaatst de oorzaken, gebeurtenissen en gevolgen van de oorlog in een nieuwe en moderne context, met de Slag om de Ardennen als invalshoek.
Het museumparcours wordt afgewisseld door « scénovisions », meeslepende 3D-vertoningen die alle zintuigen aanspreken.
Dankzij de interactieve borden met tactiele en visuele ervaringen krijgen ook jonge kinderen inzicht in het conflict. Voor scholen is er een pedagogisch dossier beschikbaar zodat zij hun bezoek optimaal kunnen voorbereiden en beleven.
Een bezoek aan Bastogne War Museum helpt om één van de grootste conflicten die de wereld gekend heeft, beter te begrijpen, en zal alle generaties boeien en verrassen …
www.bastognewarmuseum.be

 

Sites en musea over de Slag om de Ardennen

De twee wereldoorlogen hebben diepe sporen nagelaten in de Ardennen, vooral tijdens de Slag der Grenzen (1914) en de Slag om de Ardennen (1944) kreeg de regio het zwaar te verduren.
Martelaarsdorpen, monumenten, begraafplaatsen, kapelletjes, kruisen. Maar ook musea en monumenten brengen hulde aan de geallieerde troepen en burgers die zich hebben ingezet tijdens de beruchte Slag om de Ardennen.
Gespecialiseerde gidsen zullen uw groep met plezier rondleiden in de musea of een tocht organiseren langs de belangrijkste plaatsen waar de gevechten zich hebben afgespeeld.
Naast het Mardasson monument en het Bastogne War Museum, zijn er in Bastogne nog andere interessante musea zoals Bastogne Barracks, het 101st Airborne Division museum, Bastogne Ardennes ’44 Museum….
In La Roche moet u zonder fout het museum over de Slag om de Ardennen bezoeken. Het bezit een uitgebreide collectie oorlogsmateriaal en ook belangrijk: het is het enige museum met een Britse sectie! Richting Vielsalm vindt u het museum van de 83rd Infantry Division in Bihain en het Bulge Relics Museum in Joubiéval … uiteraard is deze lijst niet volledig. Bent u gepassioneerd door dit onderwerp, dan kunt u bij de toeristische federatie enkele gespecialiseerde boekjes bestellen zoals “Traces et Mémoire” over WOI en "Guide des Batailles de l'Ardenne" en een kaart over de Slag om de Ardennen (info@ftlb.be).
www.paysedebastogne.be

 

Het Archeologisch museum van Arlon

Het Archeologisch museum toont talrijke vondsten uit de tijd dat Belgisch Luxemburg bezet werd door de Romeinen.
Omdat Arlon zich bevond op de kruising van twee belangrijke Romeinse wegen (Reims-Tiers en Metz-Tongeren) kende de stad een zekere welvaart tijdens de eerste 3 eeuwen na Christus.
Bij archeologische opgravingen in de stad en omgeving werden overblijfselen ontdekt die getuigen van een rijke cultuur, de verschillende facetten hiervan kan men ontdekken in het museum.
Het museum bevat een belangrijke lapidaire collectie, die bestaat uit tientallen fragmenten uit antieke grafmonumenten. Die ontdekt u in de permanente tentoonstelling.
Daarnaast is er ook een tijdelijke tentoonstelling die telkens verband houdt met archeologie en de Gallo-Romeinse periode.
www.ial.be 

Animalaine

Wollen kledingstukken houden de huid gezond! Om deze wijsheid te controleren dringt een bezoek aan Animalaine zich op. Eerst wandelt u door het dierenpark met niet minder dan 25 woldragende diersoorten: schapen, mohair geiten, angora konijnen en zelfs lama’s …!
Daarna worden de verschillende etappes van het bewerken van wol in de 20e eeuw getoond. En tot slot is er het museum dat het Ardense leven uit de 19e eeuw in beeld brengt: vergeten ambachten, voorwerpen uit de tijd van onze overgrootouders en oude gereedschappen, die terug in werking zijn. Groepen kunnen een leuke workshop “wol bewerking” volgen. Doe-het-zelvers en liefhebbers voor één dag: probeer te spinnen, weven of vilten en voor dat u het weet krijgt u de smaak te pakken en maakt u thuis uw eigen wollen pantoffels!

www.animalaine.com

De bizonboerderij

Slimme dieren of niet (!), op deze boerderij zijn de bizons heer en meester, ze lijken zo uit een Far West film te komen! Aan boord van een huifkar, kunt u van dichtbij kennismaken met deze iconische dieren. Imposant maar vertrouw ze toch maar beter niet want ze zijn ook heel wendbaar en snel!
Kleine anekdote: bizons waren ooit het belangrijkste vlees voor de Indianen, daarna werden deze dieren zo goed als uitgeroeid door de blanken tijdens de Verovering van het Westen in de 19e eeuw. Vandaag zijn bizons een beschermde diersoort, waarvan ons continent ongeveer 2500 exemplaren telt.
Het wordt gegarandeerd een onvergetelijk bezoek! En vergeet ook niet om in het restaurant – in typische Western stijl – te proeven van het bizonvlees dat mals, vetarm en oh zo lekker is!
www.fermedesbisons.be

Met museum En Piconrue en het Huis van de Legenden

De drie tentoonstellingsruimtes van het museum bieden elk een verschillende kijk op de het leven in de Ardennen: volkskunde, legenden, religieuze kunst, gebruiken en volksgeloof in de Ardennen en Luxemburg zijn enkele van de thema’s die hier aan bod komen.
In de eerste zaal ontdekt u het traditionele leven in de Ardennen tussen 1850 en 1950. Een moderne scenografie schetst de verschillende stadia in het Ardennerleven: de doop, de eerste schooldag, de communie, het huwelijk. Van de geboorte, kindertijd, jong volwassene tot aan de dood …
Daarna begeeft u zich naar het Huis van de Legenden … dat vooral gewijd is aan het behoud van de legenden die de Ardennen rijk is. Het Ardense woud waar zowel fantastische als malafide personages wonen. Maar wees gerust, u mag altijd rekenen op de steun van de feeën en nutons. Voor elk van deze personages is er een groot boek waarin hun belangrijkste karaktertrekken worden onthuld en een kaart die de plaatsen worden aanstipt waar ze legende maakten.
De laatste ruimte ten slotte is voorbehouden voor tijdelijke tentoonstellingen.
www.piconrue.be